Recept: Gevulde Champignons

Als ik de foto's bekijk krijg ik er zo weer zin in!
Soms eet ik een dagje geen vlees, maar zoek ik naar een goede vleesvervanger. Dat vind ik altijd een leuke uitdaging! Vrijdag was van oudsher altijd vastendag, waarop de mensen geen vlees aten ;-) Nu had ik afgelopen vrijdag ook weer eens zin in een leuk gerechtje zonder vlees. En het zijn gevulde Champignons met gehakte nootjes geworden! Heerlijk! Passen ook nog eens perfect bij het seizoen.
Ik heb ze gecombineerd tagliatelle met broccoli en zelfgemaakte champignonsaus.

#dagjezondervlees #heerlijketen #simpelreceptje #e-nummer en koemelkvrij #30minutenindekeuken

Benodigdheden:
Gevulde Champignons:
1 bakje grote champignons (400 gram)
Geitenkaas met honing (Bettina, 150 gram) 
(houd je niet van geitenkaas? meng dan een bakje roomkaas met honing, gebruik dat als vulling)
Olie
Ongeroosterde noten-en pittenmix (50 gram)
(Versgemalen)peper
Zout

Werkwijze:
Oven op 180º C  
1. Maak de champignons voorzichtig schoon en hol ze uit. Bewaar de champignonresten in een schaaltje.
2. Bestrijk een ovenschaal en de champignons met olie. Leg de champignons in de ovenschaal.
3. Bestrooi de champignons met peper en zout. 
4. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes en vul er de champignons mee op.
5. Zet de ovenschaal in het midden van oven, totdat er een mooi bruin randje op de geitenkaas komt (zie de foto). Dat is ongeveer 15-20 minuten. 
6. Strooi de gehakte notenmix over de champignons. Je kunt ze ook eerst verdelen over de borden en dan bestrooien met de nootjes.


Serveer je gevulde champignons bij je hoofdgerecht naar keuze! 

Ik heb ze bij Tagliatelle met broccoli en champignonsaus gegeten. De basis van dit recept komt uit het kookboek 'winterrecepten' van EMTE. Alleen, daarin was een zakje met champignonsaus nodig... tja, die gebruik ik dus niet, want champignonsaus is zo gemakkelijk zelf te maken! Bovendien, wat moeten we eigenlijk met al die steeltjes van de champignons? Weggooien is zonde als we ze ook  kunnen verwerken in ons hoofdgerecht. 
Daarom hieronder het recept met zelfgemaakte champignonsaus:

Benodigdheden:
1 broccoli 
200 gram tagliatelle
30 gram roomboter
30 gram bloem
steeltjes van de champignons
100 ml (plantaardige) melk/room
300 ml water
peper
zout 

Werkwijze:
1. Kook of stoom de broccoli (beet)gaar.
2. Kook de tagliatelle.
3. Smelt de boter in een steelpannetje.
4. Bak de Champignonrestjes in de boter mooi bruin (5 min).
5. Schep nu met een eetlepel de bloem in de pan. Doorroeren tot de bloem volledig is opgenomen door de boter. Je schept zoveel bloem bij dat de bodem van de pan droog is en er een soort bal ontstaat in de pan. 
6. Nu schenk je de melk in scheutjes in de pan. Goed roeren. Is de melk opgegaan in de 'deegbal'? dan schenk je weer wat melk bij. Blijven roeren. Bij stukje en beetjes de 100 ml. melk en de 300 ml water toevoegen. Langzaam ontstaat er een saus. Blijf water bij schenken tot je de saus dik genoeg vind. Dat is een beetje persoonlijk. Breng de saus al op smaak met zout en peper. 
7. Meng de tagliatelle, broccoli en champignonsaus voorzichtig. Breng het totaal op smaak met zout en peper.  

Serveer alles bij elkaar en je hebt een heerlijk, zelfgemaakt gerecht zonder vlees! En helemaal afgestemd op het seizoen!

Eet smakelijk!

Laat me weten of het lekker was in een reactie hieronder! Gaaf!









Reacties

Populaire posts van deze blog

Breien: Wollige sjaal met simpel ajourpatroon

Oma's bloempot 2.0

Recept: Erwtensoep in de Regen (e-nummervrij)