Haakpatroon: Vrolijke onderzetter (after Christmas ;-)

Houd jij ook van kleur? Ik ook! En wil je nu tijdens de kerstdagen alweer iets te haken hebben voor volgend jaar? Nou dit is er een prima projectje voor, want aan frisse kleuren heb ik na de kerstglitters weer volop behoefte! We maken het dan binnen weer fris en vrolijk.
Ik heb zelf vrolijk gekleurde onderzetters die ik gebruik voor mijn pannen op tafel, maar ook voor mijn theepot als die op tafel staat. Ik haakte er al drie een tijd geleden, maar eentje vond ik qua kleur gewoon niet zo mooi. En die is nu vervangen door deze nieuwe onderzetter. Daarvan heb ik een patroon geschreven en gefotografeerd, dus is het voor de beginnende haakster ook heel prima te maken! 
Heb je nog restjes haakkatoen liggen? Mooi zo, dan kun je die nu benutten! 

P.s. je kunt er natuurlijk ook nog met veel glitter een item voor je kerstdiner van maken! 


Veel plezier!

Nodig:
haaknaald 3,5
haakkatoen 
(ik gebruikte schachenmayer Catania in verschillende kleuren)
Kurkonderzetters van de Xenos, Action of Ikea.

 Toer 1: haak 4 lossen, sluit met een halve vastel

 Toer 2: Haak 3 lossen (geldt als eerste stokje), 11 st, en sluit met een halve vaste. (12 stk. totaal). Hecht af met deze kleur.
 Toer 3: Start met lichtblauw. Haak 3 lossen en 1 stokje in een steek, 1 ls, 2 samengehaakte st., 1 ls, herhaal dit tot het eind. Sluit af met een hv en hecht de draad af. Zie foto.
 Toer 4: Start met Fuchsia. Haak 3 lossen (geldt als eerste stokje) en 2 stokjes in de ruimte tussen de samengestelde stokjes, * 3 stk in de volgende opening*. Herhaal van * tot * tot aan het eind van de toer en sluit af met een hv. Hecht de draad af.
 Toer 5: Start met wit: Haak 3 lossen (eerste stokje), 1 st, 1 l, 2 st, in de ruimte tussen de 3 stokjes uit de vorige toer. Herhaal vervolgens van * tot * tot het eind van de toer. * 2 st, 1 l, 2 st in de opening tussen de 3 stokjes uit toer 4*. Sluit de toer met een hv en hecht de draad weer af.
 Toer 6: Start met groen in een opening waar je ook gestopt bent met wit. Haak 3 lossen en 2 st, 1 l, 2 st in de volgende opening, over de losse, van de vorige toer, 1 st in de volgende opening, *2 st, 1 l, 2 st, in de opening, over de losse van de vorige toer. 1 st in de opening zonder losse *. Herhaal van * tot * en sluit af met een hv. hecht de draad af.
Toer 7: Start met roze: Haak in de openingen van de vorige toer: Start waar je gestopt bent met de vorige toer; met 4 l, *1 vst, 1 l, 1 hst, 1 l, 1 hst, l l*. Herhaal van * tot * tot aan het einde van de toer en sluit af met een hv. hecht de draad af.


Toer 8: Start met blauw: Haak nu weer in de openingen van de vorige toer: Start met 5 l, * 1 st, 2 l,*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer en sluit af met hv. Hecht de draad af.

Toer 9: Start met rood: Haak 4 stokjes in elke opening van de vorige toer. Begin met 3 lossen (eerste stokje) 3 st, in de volgende openingen dan 4 stokjes en sluit af met hv.
Toer 10: Start met geel: 2 beginlossen (geldt als 1e vaste) en verder in elke steek een vaste.
Toer 11: Start met lichtblauw:  3 lossen, *in de derde steek, 1 st, 3 l, 1 st*, herhaal van * tot * tot het einde van de toer en sluit af met hv. Zie foto.
Toer 12: Start met fuchsia: in de lossenopeningen van de vorige haak je clusters van 4 stokjes, te beginnen met 3 l (1e stokje), 3 st, 4 st in de volgende opening. Sluit af met een hv. Hecht af.
Toer 13: Start met wit: begin met 5 lossen, *1 vst tussen de clusters, 4 l, * herhaal van * tot * tot aan het einde van de toer en sluit af met hv.
Toer 14: Start met groen en haak in elke lossenketting 5 v. Sluit de toer met hv. Hecht de draad af


Toer 15; Start met lichtroze en haak in de middelste van de 5 v steeds: *1 st, 3 l, 1 st*. Je start de toer door eerst te beginnen met 6 lossen, waarvan de eerste drie gelden als eerste stokje.

Toer 16: Start met blauw en haak in elk lossenboogje 4 stokjes en herhaal dat tot het eind, sluit af met een hv. Begin met 3 lossen als eerste stokje.

Toer 17: Start met rood en haak tussen in het midden van de 4 blauwe stokjes een cluster van 3 stokjes. Start met 3 lossen weer als eerste stokje. Sluit de toer met een hv.

Toer 18: Start met geel en haak tussen de clusters van 3 stokjes 2 st. Herhaal tot eind en sluit af met hv. Start zoals in de voorgaande toer.

Toer 19: Start met lichtblauw en haak in elke ruimte tussen de twee gele stokjes *1st, 1 l,* Herhaal * tot * tot het eind, sluit af met een hv. 


Toer 20: Start met fuchsia en begin de toer met *1 v over de losse van lichtblauw (zie foto), 3 lossen, steek met de haaknaald in de 3e losse vanaf de haaknaald en haak een hv* herhaal van * tot * tot aan het eind en sluit af met een hv. 

Hecht alle draadjes goed af. 

Haak nog een koordje op maat van groen. Dit koortje rijg je door de gaatjes van toer 19. zo kun je het hoesje spannen om de onderzetter. 


Tip:  Het kan dat je hoesje te ruim oogt. Was hem een keertje op 40 graden en je zult merken dat hij daarna perfect past! Heel handig want bij mij heeft hij al regelmatig een wasbeurtje gehad en het zou jammer zijn dat hij daarna te erg gekrompen zou zijn. Katoen krimpt altijd iets na het wassen.

Dit onderzettertje is een zonnetje in je huis, maar je kunt natuurlijk ook heerlijk losgaan met glitters en kerstkleurtjes en je hebt een totaal ander resultaat. 

Veel plezier met haken en van je nieuwe onderzetter!
Ik ben trouwens wel erg benieuwd hoe jullie onderzetter is geworden? Laat het weten in een reactie!






Reacties

Populaire posts van deze blog

Breien: Wollige sjaal met simpel ajourpatroon

Oma's bloempot 2.0