Oma's bloempot 2.0



Hoi hoi,

Een tijdje geleden heeft m'n moeder opruiming gehouden. Daarom mocht ik bij haar in de oude rommel neuzen! Helemaal fijn natuurlijk, want sommige rommel is geen rommel. Met een kofferbak vol schatten reed ik naar huis. Tussen alle spullen stond ook deze bloempot. Nog helemaal gaaf, maar... niet meer helemaal 'van nu' zullen we maar zeggen. Hij was nog van mijn oma geweest en dus vond ik wel erg leuk dat hij ergens weer een nieuwe bestemming zou krijgen. Mijn hele huis staat trouwens vol met spullen van oma. Sommige gerestyled en sommige in originele staat. Maar goed, wat te doen met de blokjespot? Tegenwoordig zie je veel van die ruwe stoere potten. Daar sta ik dan watertandend naar te kijken... Hoe krijgen we deze pot in een landelijke, stoere, robuuste stijl? Ik ben heerlijk aan de slag gegaan met schoensmeer, muurvuller en krijtverf. Uiteindelijk was dit het resultaat! Ben er helemaal blij mee.

Wil jij dit ook graag doen met een van jouw oude bloempotten (of anders van de kringloop)?

Ga dan zelf aan de slag met:


  • Primer of gesso (Action) voor de ondergrond
  • Structuurverf (Action) met een duidelijke korrel
  • Bruine schoensmeer (geen bijenwas, dat is te vet)
  • Muurvuller
  • Grijze krijtverf
  • Natte doek
  • Bloem (ja, die waar je ook pannenkoeken van bakt)
  • Eventueel latex handschoenen
Nu kun je aan de slag. In een paar stappen is je bloempot helemaal weer als nieuw. 

  1. Maak de bloempot schoon en ontvet hem goed (evt. met een verfreiniger, maar Dasty werkt ook).
  2. Bestrijk de bloempot met primer/gesso. Laat het goed opdrogen. 
  3. Daarna beschilder je de pot met structuurverf. Doe het niet te netjes, maar zorg dat er wel korrels opzitten. 
  4. Als ook de structuurverf goed droog is, breng je over de structuurverf bruine schoensmeer aan. Dit kan met een kwast, maar mag ook gewoon met een oude lap. Ook dit laat je weer goed opdrogen. (geen bruine schoensmeer? Neem gewoon bruine verf) Het belangrijkst is dat de ondergrond bruin is en structuur heeft.
  5. Nu gaan we lekker boetseren. Pak de pot met muurvuller, of zorg dat je muurvuller aangemaakt hebt met water. We gaan nu met latex handschoenen aan de muurvuller op de bloempot aanbrengen. Doe dat met vegen, zo krijg je een nonchalant effect! Laat op sommige plekken de bruine ondergrond door de muurvuller bovenkomen. 
  6. Laat de muurvuller een nacht en een dag goed drogen!
  7. Als laatste stap gaan we de muurvuller op kleur brengen. Houd de natte lap bij de hand. Beschilder de pot met grijze krijtverf, laat het eventjes indrogen, maar nog net niet helemaal. Pak dan de natte doek en veeg voorzichtig over het beschilderde oppervlak. Je zult zien dat op sommige plaatsen de verf weer lichter wordt of zelfs weggaat. Ga door met de natte doek totdat je zelf vind dat de pot mooi genoeg is. 
  8. Bestrijk het nog natte oppervlak van de pot in met bloem. Mag best wel een beetje dik. 
  9. Laat het geheel opdrogen en borstel het overbodige bloem af met een zacht borsteltje of met een droge kwast. 
  10. Je kan je pot afmaken met een stukje stro-touw zoals ik gedaan heb. 
Geef hem een mooi plaatsje in de vensterbank, op je schouw, waar je er van kan genieten!

Tip: neem nog wat andere woonaccessoires die je qua kleur wel zat bent en geef ze dezelfde behandeling! Zo heb je een meerde spulletjes in dezelfde stijl. Zo krijg je meer eenheid in je huis!


Alvast veel plezier!!!

Groetjes,

Margareth en Rianne

Ps. Je kan de bruine ondergrond ook weglaten dan kun je vanaf stap 2 naar 5. Dus 3 en 4 overslaan! Nog sneller resultaat. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Breien: Wollige sjaal met simpel ajourpatroon

Haakpatroon: Vrolijke onderzetter (after Christmas ;-)